Χωρίς κατηγορία
Top 5 Φθινοπωρινοί Βολβοί

Top 5 Φθινοπωρινοί Βολβοί

Top 5 Φθινοπωρινοί Βολβοί

Ποιοι είναι οι 5 πιο γνωστοί βολβοί που μπορείς να φυτέψεις το φθινόπωρο

Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι και η θερμοκρασία ξεκινάει να πέφτει, ο κήπος και το μπαλκόνι σου αρχίζει να αδειάζει σιγά σιγά από λουλούδια. Εσύ θα πρέπει να προετοιμαστείς φυτεύοντας φθινοπωρινούς βολβούς στις γλάστρες και τα παρτέρια σου, ώστε αυτά να γεμίσουν με τα πανέμορφα άνθη τους επόμενους μήνες. Πολλοί νομίζουν ότι οι φθινοπωρινοί βολβοί ονομάζονται έτσι γιατί ανθίζουν το φθινόπωρο. Αυτό είναι μία εσφαλμένη αντίληψη καθώς από τη μία οι βολβοί αυτοί ανθίζουν κυρίως αρχές της άνοιξης, και από την άλλη οφείλουν την ονομασία τους στο ότι φυτεύονται μέσα στο φθινόπωρο.

Οι φθινοπωρινοί βολβοί είναι μία ασφαλής κηπουρική ενασχόληση, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες περιποίησης για να φυτρώσουν. Επιπλέον, φυτεύοντάς τους εξασφαλίζεις να έχεις έναν ανθισμένο κήπο κάθε χρόνο από τις αρχές της άνοιξης.

Σε ανησυχεί μήπως οι βολβοί σου παγώσουν μέσα στο χειμώνα;

Οι φθινοπωρινοί βολβοί επιβάλλεται να μείνουν φυτεμένοι μέσα στο χώμα το χειμώνα, χωρίς να διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο να παγώσουν. Διαθέτουν τροποποιημένους βλαστούς και ρίζες οι οποίοι πρέπει να εκτεθούν για συγκεκριμένες ώρες στις χαμηλές θερμοκρασίες, ούτως ώστε να μπορέσουν να φυτρώσουν.

Για να εξασφαλίσεις ότι οι φθινοπωρινοί βολβοί σου θα ανθίζουν κάθε χρόνο, φρόντισε να τους εφοδιάσεις με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Αυτό θα το πετύχεις με την εφαρμογή λιπάσματος πλούσιο σε οργανική ουσία τόσο κατά τη φύτευσή τους όσο και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Κατά την ανθοφορία τους μπορείς να χρησιμοποιήσεις υδατοδιαλυτό κρυσταλλικό λίπασμα ανθοφορίας ή υγρό λίπασμα ανθοφόρων φυτών.

Οι φθινοπωρινοί βολβοί φυτεύονται από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Αν δεν διαθέτεις κήπο στο σπίτι σου, μπορείς πολύ απλά να τους φυτέψεις σε οποιαδήποτε γλάστρα της αρεσκείας σου. Υπάρχουν όμως και βολβοί, όπως οι αμαρυλλίδες, τα ζουμπούλια και ο νάρκισσος Paperwhite, που μπορούν να ανθίσουν στο νερό. Έτσι, μπορείς να παρακολουθήσεις όλη τη διαδικασία ανάπτυξής τους στο σπίτι σου, απλά γεμίζοντας το ειδικό βάζο με νερό και τοποθετώντας στην κορυφή του το βολβό.

Είτε σε γλάστρα είτε απευθείας στο έδαφος, οι φθινοπωρινοί βολβοί θα πρέπει να φυτευτούν σε χώμα που θα είναι αφράτο, γόνιμο και με καλή αποστράγγιση, ώστε να μη σαπίσουν.

Το πότισμα κατά τη φύτευση και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης δε θα πρέπει να είναι συχνό, και αυτό γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα το έδαφος να μη στεγνώνει γρήγορα και να έχει αρκετή υγρασία. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, η οποία συμπίπτει με την αύξηση της θερμοκρασίας την άνοιξη, οι ανάγκες των βολβών σε νερό είναι μεγαλύτερες, οπότε και πρέπει να εντατικοποιήσεις το πότισμα τους.

Προτίμησε να φυτέψεις τους φθινοπωρινούς βολβούς σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία, με νότιο προσανατολισμό για να μπορείς να προστατέψεις τα λουλούδια τους από τους βόρειους ανέμους την περίοδο της ανθοφορίας.

Ποιοι είναι όμως οι Top 5 φθινοπωρινοί βολβοί;

Εσύ ποιους από τους παρακάτω βολβούς θα διαλέξεις να φυτέψεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου;

Τουλίπα

ΤουλίπαΣίγουρα έχει τύχει να αγοράσεις κάποια ανθοδέσμη με τουλίπες και αμέσως μετά να σου δημιουργήθηκε η επιθυμία να προσθέσεις αυτό το υπέροχο λουλούδι σαν φυτό στον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Μην αναζητάς βολβούς τουλίπας για να τους φυτέψεις την άνοιξη, καθώς είναι ο πιο δημοφιλής φθινοπωρινός βολβός. Και ναι! Φυτεύεται το φθινόπωρο!

Οι φθινοπωρινοί βολβοί τουλίπας έχουν μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις. Θα βρεις τουλίπες με μονά ή διπλά άνθη, αλλά και τουλίπες που τα λουλούδια τους παρουσιάζουν διαφορετικό σχήμα από το κλασσικό, όπως οι parrot, lily, fringed. Το δυσκολότερο είναι το τι χρώμα θα επιλέξεις καθώς θα βρεις ποικιλίες σε όλα τα χρώματα, μονόχρωμες ή δίχρωμες.

Η τουλίπα δεν αναπτύσσεται επαρκώς και δεν ανθοφορεί καλά σε συνθήκες ξηρασίας. Συνεπώς επέλεξε να φυτέψεις τους βολβούς της σε ένα φωτεινό και δροσερό σημείο. Σε αντίθεση με τους περισσότερούς φθινοπωρινούς βολβούς, η τουλίπα χρειάζεται αρκετή υγρασία τόσο κατά την ανάπτυξή της όσο και κατά την ανθοφορία της, ώστε να μπορεί να παράγει πλούσια βλάστηση και άνθη. Παρά τις ιδιαιτέρες καλλιεργητικές απαιτήσεις της, δεν έχει ανάγκη από λίπασμα κατά τη φύτευσή της. Ωστόσο, κατά την έναρξη της ανθοφορίας θα ήταν προτιμότερο να προσθέσεις λίπασμα ανθοφόρων φυτών, για να την ενισχύσεις και να διαρκέσει περισσότερο.

Οι τουλίπες είναι ιδανικές για τη διακόσμηση του χώρου σου, καθώς με την κατάλληλη φροντίδα μπορείς να τις διατηρήσεις έως και 10 μέρες στο ανθοδοχείο.

Tip: Υπάρχει μαύρη και μπλε τουλίπα; Φυσικά και όχι. Είναι απλά ποικιλίες τουλίπας σε αποχρώσεις του μωβ, οι οποίες κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φωτός, ομοιάζουν με το μαύρο και μπλε χρώμα. Αν θες να πειραματιστείς βρες εδώ τη μαύρη και μπλε τουλίπα.

Βρες μεγάλη ποικιλία σε βολβούς τουλίπας εδώ.

 

Ζουμπούλι / Υάκινθος

Ζουμπούλι / ΥάκινθοςΕίτε το γνωρίζεις σαν ζουμπούλι είτε σαν υάκινθο, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το μεθυστικό του άρωμα σου έχει μείνει αξέχαστο! Οι φθινοπωρινοί βολβοί ζουμπουλιού δεν είναι γνωστοί μόνο για το άρωμα τους, αλλά και για τα εντυπωσιακά χρώματα στα οποία απαντώνται τα συμπαγή άνθη τους.

Οι βολβοί ζουμπουλιού ανθίζουν πολύ σύντομα μετά τη φύτευσή τους, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν. Για να αναπτυχθούν σωστά και να παράγουν όμορφα υγιή άνθη, φύτεψε τους φθινοπωρινούς βολβούς ζουμπουλιού σε σημείο με πλήρη έκθεση στο φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά προτίμησε, να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο γιατί αυτό θα κάνει την ανθοφορία τους πιο σύντομη ξεραίνοντας τα άνθη τους. Επίσης, το σημείο φύτευσης θα πρέπει να έχει νότιο προσανατολισμό, ώστε να μην κινδυνεύουν να σπάσουν οι βλαστοί από κάποιο δυνατό αέρα.

Φύτεψε τους φθινοπωρινούς βολβούς ζουμπουλιού σε εμπλουτισμένο χώμα και ενίσχυσε την ανάπτυξή τους προσθέτοντας οργανικό λίπασμα. Θα πρέπει επίσης το έδαφος να μην κρατάει πολύ νερό, όπως και να μην ποτίζεις τόσο συχνά έως ότου ανθίσει, γιατί υπάρχει πιθανότητα να σαπίσει.

Παρόλο που οι φθινοπωρινοί βολβοί ζουμπουλιού είναι ευαίσθητοι στην υπερβολική υγρασία, το παράδοξο είναι ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν στο νερό τοποθετώντας τους σε ειδικά βάζα. Μάθε περισσότερα, για το πώς μπορείς να μεγαλώσεις και εσύ εύκολα μέσα στο σπίτι σου ένα ζουμπούλι στο νερό, διαβάζοντας το άρθρο εδώ.

Tip: Χρησιμοποίησε γάντια για να πιάσεις του βολβούς ζουμπουλιού κατά τη φύτευση, γιατί η επαφή με το δέρμα και τα μάτια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ανακάλυψε αρωματικούς βολβούς ζουμπουλιού εδώ.

 

Νάρκισσος

ΝάρκισσοςΟι φθινοπωρινοί βολβοί νάρκισσου είναι από τους πιο δημοφιλείς, κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολο να τους καλλιεργήσεις αλλά και να διατηρηθούν στον κήπο σου ώστε να ανθίζουν κάθε χρόνο. Έχουν όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, στις αποχρώσεις του κίτρινου, λευκού και πορτοκαλί, ακόμα και ροζ. Υπάρχουν είδη νάρκισσου που είναι αρωματικά, είδη που έχουν μικρά ή μεγάλα άνθη, και κάποια είδη που τα άνθη τους είναι διπλά.

Πολύ γνωστή ποικιλία νάρκισσου είναι το ζαμπάκι ή τσαμπάκι, που είναι γνωστό στην Κρήτη και ως μανουσάκι. Έχει χαρακτηριστικό μεθυστικό άρωμα και τα λευκά άνθη του σχηματίζουν “τσαμπάκια” των δέκα, εξού και το όνομά του.

Οι  φθινοπωρινοί βολβοί νάρκισσου φυτεύονται φθινόπωρο και ανθίζουν από τα τέλη του χειμώνα έως τα μέσα της άνοιξης ανάλογα τις τοπικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Είναι πολύ εύκολοι στην καλλιέργεια τους χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καλό θα είναι να αποφύγεις να φυτέψεις το νάρκισσο στη σκιά, καθώς δε θα ανθίσει. Ωστόσο, ο προσανατολισμός που θα διαλέξεις θα πρέπει να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποφευχθεί η απευθείας έκθεση των ανθέων στον ήλιο την εποχή της ανθοφορίας, καθώς θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους.

Όσον αφορά τη λίπανση, πρόσθεσε οργανικό λίπασμα κατά τη φύτευση, διαδικασία την οποία θα επαναλάβεις μετά το τέλος της ανθοφορίας, έτσι ώστε να εφοδιάσεις τους φθινοπωρινούς βολβούς με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα συντελέσουν στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Τα άνθη του νάρκισσου μπορούν να διακοσμήσουν υπέροχα το σπίτι σου και για αρκετό διάστημα, μιας και διατηρούνται τέλεια στο ανθοδοχείο. Επίσης, μπορείς να μεγαλώσεις  βολβούς νάρκισσου εξίσου καλά, φυτεμένους σε ένα γλαστράκι κοντά στο παράθυρο ή να προτιμήσεις την ποικιλία Paperwhite η οποία μπορεί να αναπτυχθεί όπως το ζουμπούλι μέσα στο νερό.

Tip: Ο νάρκισσος θεωρείται τοξικός για γάτες και σκύλους.

Προμηθεύσου φθινοπωρινούς βολβούς νάρκισσου εδώ.

 

Αμαρυλλίδα

ΑμαρυλλίδαΗ αμαρυλλίδα θεωρείται από τους πιο εντυπωσιακούς και μεγαλοπρεπείς φθινοπωρινούς βολβούς εξαιτίας των πολύ μεγάλων λουλουδιών που σχηματίζουν με έντονα ζωηρά χρώματα. Θα βρεις βολβούς αμαρυλλίδας που παράγουν τεράστια μονά ή διπλά άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου, λευκού, ροζ, πορτοκαλί, αλλά και σε όμορφες διχρωμίες. Χαρακτηριστική είναι η άγρια αμαρυλλίδα Belladonna, σε ροζ χρώμα η οποία είναι και αρωματική. Θεωρείται παραδοσιακή ποικιλία, καθώς απαντάται στα παρτέρια των γιαγιάδων μας εδώ και πολλά χρόνια.

Μπορείς να φυτέψεις τους φθινοπωρινούς βολβούς αμαρυλλίδας τόσο σε γλάστρα όσο και στα παρτέρια στον κήπο σου. Αν ωστόσο δε θες να λερώνεσαι με τα χώματα, η αμαρυλλίδα θα σου χαρίσει όμορφα άνθη βλέποντάς την να μεγαλώνει στο νερό, όπως το ζουμπούλι. Φύτεψε το βολβό της αμαρυλλίδας με την άκρη της μύτης του έξω από το χώμα. Διάλεξε ένα ηλιόλουστο σημείο, προστατευμένο από τον αέρα και πρόσθεσε ένα στήριγμα, καθώς ο μίσχος του λουλουδιού είναι αρκετά μεγάλος και βαραίνει ακόμα περισσότερο από τα τεράστια άνθη που παράγει.

Το χώμα που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι ποιοτικό, με καλή αποστράγγιση και το πότισμα να είναι μέτριο για να μην σαπίσει ο βολβός. Χρησιμοποίησε λίπασμα ένα μήνα περίπου μετά τη φύτευση των φθινοπωρινών βολβών αμαρυλλίδας και επανέλαβε κάθε μήνα για να απολαύσεις περισσότερα άνθη όχι μόνο την πρώτη χρονιά της ανθοφορίας τους, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Tip: Μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών της αμαρυλλίδας, αν αφαιρέσεις με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονές τους.

Αγόρασε φθινοπωρινούς βολβούς αμαρυλλίδας εδώ.

 

Φριτιλλάρια

ΦριτιλλάριαΗ φριτιλλάρια είναι ένα είδος εξωτικού φθινοπωρινού βολβού που θα βρεις σε ποικιλίες τα άνθη των οποίων διαφέρουν τελείως μεταξύ τους. Η πιο γνωστή, η Φριτιλλάρια Imperialis είναι η πιο ψηλή ποικιλία, φτάνοντας τα 90 εκατοστά ύψος, και παράγει πολύ μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που κρέμονται κάτω από ένα αγκαθωτό στεφάνι φύλλων. Η Φριτιλλάρια persica είναι ποικιλία που δίνει πολλά μικρά άνθη σκούρου μωβ χρώματος σε σχήμα καμπάνας κατά μήκος του βλαστού, ενώ η Φριτιλλάρια mileagris παρουσιάζει μοναδικά άνθη με μωβ λευκούς χρωματισμούς που θυμίζουν σκακιέρα ή δέρμα φιδιού.

Οι φθινοπωρινοί βολβοί φριτιλλάριας που θα φυτέψεις το φθινόπωρο θα ανθίσουν Απρίλιο με Μάϊο. Επέλεξε ένα σημείο δροσερό και προστατευμένο από την απευθείας έκθεση στις καυτές ακτίνες του ήλιου καθώς θα καταστρέψει τα άνθη της. Οι φριτιλλάριες δε χρειάζονται συχνό πότισμα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σαπίσουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οργανικό λίπασμα για να ενισχύσεις την ανάπτυξη των φθινοπωρινών βολβών φριτιλλάριας, μόλις εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί την άνοιξη και πριν την ανθοφορία.

Σημαντικό είναι να μην μετακινείς το βολβό φριτιλλάριας γιατί αυτό μπορεί να συντελέσει σε μείωση ή ακόμα και αναστολή της άνθισης για 1 – 2 χρόνια. Είναι πιθανό η ανθοφορία του τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση να μην είναι η αναμενόμενη και να χρειαστεί ακόμα μία σεζόν για να μπορέσεις την επόμενη άνοιξη να απολαύσεις τα πλούσια άνθη της.

Tip: Φύτεψε τους φθινοπωρινούς βολβούς φριτιλλάριας κάθετα στο χώμα, αφού λόγω της ανατομίας τους κινδυνεύουν να συγκρατούν νερό στο κέντρο τους και να σαπίσουν.

Βρες βολβούς φριτιλλάριας για να φυτέψεις εδώ.

 

Αν οι φθινοπωρινοί βολβοί μόλις έγιναν η νέα σου αγάπη, βρες μεγάλη ποικιλία εδώ!


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για φθινοπωρινούς βολβούς!


 

Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram.

 

Βρείτε το φυσικό μας κατάστημα στα Google Maps.

Αφήστε μια απάντηση