Χωρίς κατηγορία
Πώς ανθίζει ο βολβός ζουμπουλιού στο νερό;

Πώς ανθίζει ο βολβός ζουμπουλιού στο νερό;

Πώς ανθίζει ο βολβός ζουμπουλιού στο νερό;

Μάθε πώς μπορείς να μεγαλώσεις το δικό σου βολβό ζουμπουλιού σε ένα βάζο με νερό.

Το ζουμπούλι είναι ένας από τους αγαπημένους βολβούς που φυτεύονται το φθινόπωρο, δημοφιλής τόσο για το μεθυστικό του άρωμα, όσο και για τα υπέροχα χρώματα που μπορεί να σου χαρίζει όταν ανθίζει. Θα βρεις βολβούς ζουμπουλιού στις πιο συνηθισμένες αποχρώσεις του ροζ, φούξια, μπλε, μωβ, λευκό και κίτρινο. Πολύ ιδιαίτερο είναι το ζουμπούλι ποικιλίας Woodstock σε μπορντό χρώμα και το ζουμπούλι ποικιλίας Gipsy Queen σε πορτοκαλί χρώμα. Ο βολβός ζουμπουλιού ανθίζει σε περίπου 1 – 2 μήνες από τη στιγμή που φυτεύεται, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν.

 

Τι είναι όμως γενικά ο βολβός;

Βολβοί ΖουμπουλιούΟ βολβός μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι συγχρόνως ένα υπόγειο εργοτάξιο και εργοστάσιο ενός φυτού, καθώς έχει αποθηκευμένα στο εσωτερικό του όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να φυτρώσει και να ανθίσει. Έχει επίσης κρυμμένα μέσα του μέρη του φυτού σε μικρογραφία, τα οποία διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται σε βλαστό, άνθη και φύλλα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού.

Οι ρίζες απορροφούν νερό και θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία χρησιμοποιούν ο βλαστός και τα φύλλα για να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν. Το επιπλέον νερό και θρεπτικά αποθηκεύονται στα λέπια του βολβού και θα συντελέσουν στην άνθιση της επόμενης χρονιάς. Αφού φυτρώσει ο βολβός, με τη βοήθεια του φωτός και της χλωροφύλλης, ξεκινάει η φωτοσύνθεση κατά την οποία το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε οξυγόνο και το νερό σε υδατάνθρακες. Η όλη διαδικασία συμβάλει στην ανάπτυξη του βλαστού και των φύλλων, με αποτέλεσμα να καταλήξει στην ανθοφορία του βολβού.

Γνώριζες ότι το ζουμπούλι ανθίζει κανονικά πάνω στο νερό?

Φυσικά και υπάρχουν βολβοί που αναπτύσσονται και ανθίζουν αποκλειστικά πάνω στο νερό. Η τεχνική αυτή καλλιέργειας ονομάζεται forcing bulb και μπορεί να εφαρμοστεί σε βολβούς ζουμπουλιού, αμαρυλλίδας, νάρκισσου όπως του Paperwhite και ζαμπάκι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε βάζο ή γυάλα, αλλά εδώ θα βρεις αυτό το όμορφο βαζάκι σε σχήμα κλεψύδρας σε διάφορα χρώματα, το οποίο λόγω του σχήματός του βοηθάει το βολβό να στέκεται στην κορυφή του χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος να βυθιστεί στο νερό.

Έτσι ο βολβός ζουμπουλιού που θα επιλέξεις θα σου επιτρέψει να απολαύσεις το άρωμα και τα χρώματά του σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού σου ή ακόμα και στο γραφείο, χωρίς να μπλέξεις με γλάστρες και χώματα.

Τι συμβαίνει όμως και ο βολβός ζουμπουλιού ανθίζει και αναπτύσσεται στο νερό εξίσου καλά με το χώμα?

Όπως προαναφέραμε, ο βολβός ζουμπουλιού στο εσωτερικό του περιέχει ήδη σχηματισμένο το άνθος και τα φύλλα του σε μικρογραφία, πριν ακόμα αυτοί φυτευτούν. Οι ρίζες τραβάνε νερό, διοχετεύοντάς το στο βολβό, και αυτός σιγά σιγά φυτρώνει και ανθίζει.

Σε αντίθεση με το χώμα, το νερό δε διαθέτει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο βολβός ζουμπουλιού να καταναλώνει ο ίδιος τις αποθησαυριστικές ουσίες που περιέχει, για να δώσει όσον το δυνατό πιο μεγάλο και εύρωστο λουλούδι. Έτσι, ο βολβός σιγά σιγά αδυνατίζει και το μέγεθός του μειώνεται. Αν θέλεις να τον δεις να ανθίζει ξανά την επόμενη χρονιά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον φυτέψεις στο χώμα, ώστε να αναπληρώσει τα χαμένα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, να παχύνει και να μπορέσει να φυτρώσει ξανά.

Βάλε λοιπόν και εσύ απλά και εύκολα ένα ζωντανό ανθοδοχείο στο χώρο σου, που θα το βλέπεις καθημερινά να μεγαλώνει και να ομορφαίνει, χαρίζοντάς σου χρώματα και αρώματα.

Θα χρειαστείς 3 μόνο πράγματα.

Βολβός ΖουμπουλιούΈνας βολβός ζουμπουλιού στο χρώμα της αρεσκείας σου είναι το κυριότερο που χρειάζεσαι. Μπορείς να διαλέξεις έναν από τα πιο κοινά χρώματα, όπως ροζ, λευκό, κίτρινο, μπλε, μωβ και φούξια, ή έναν από τα πιο ιδιαίτερα όπως το μπορντό και το πορτοκαλί. Όποιο και να διαλέξεις το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι ποικιλίες έχουν εξίσου έντονο μεθυστικό άρωμα. Βρες εδώ ποικιλία από βολβούς ζουμπουλιού για να διαλέξεις.

Ένα ειδικό βάζο για βολβό ζουμπουλιού. Το γυάλινο αυτό βάζο σε σχήμα κλεψύδρας είναι κατάλληλο έτσι ώστε να στηρίζει το βολβό την κορυφή του χωρίς αυτός να κινδυνεύει να βυθιστεί στο νερό. Θα τα βρεις εδώ σε διάφορα χρώματα, όπως διάφανο, ροζ, μπλε, πράσινο, ακόμα και μαύρο.

Το τελευταίο που χρειάζεσαι το έχεις σε αφθονία σπίτι σου χωρίς να χρειάζεται να το προμηθευτείς από κάπου, και αυτό είναι το νερό!

Τι πρέπει να κάνεις για να δεις το βολβό ζουμπουλιού να ανθίζει μέσα στο βάζο του;

Γέμισε το ειδικό βάζο με νερό και τοποθέτησε πάνω το βολβό ζουμπουλιού . Το νερό δε θα πρέπει να βρέχει τα τοιχώματα του βολβού, αλλά να αγγίζει ίσα ίσα το κάτω μέρος του. Τοποθέτησε το βάζο σε ένα σκοτεινό σημείο, αν έχεις γκαράζ ή αποθήκη είναι τα ιδανικά σημεία, έτσι ώστε ο βολβός ζουμπουλιού να δώσει προτεραιότητα στο μεγάλωμα των ριζών του και όχι στην έκπτυξη της φύτρας του. Όταν οι ρίζες του βολβού μεγαλώσουν και αρχίσουν να κατεβαίνουν, άδειασε λίγο νεράκι έτσι ώστε να βρέχονται μόνο αυτές.

Ανανέωνε τακτικά το νερό, ανά 10 – 15 μέρες, με φρέσκο ώστε να διατηρούνται οι ρίζες καθαρές και υγιείς.

Με το πέρασμα των ημερών, θα δεις να την άκρη του βολβού να ξεπετάγεται από την κορυφή του. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει να φυτρώνει. Από τη στιγμή αυτή και μετά, θα πρέπει να μετακινήσεις το βάζο σε ένα φωτεινότερο σημείο, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη, έτσι ώστε η φύτρα του βολβού να μπορεί να φωτοσυνθέσει και να αλλάξει χρώμα από λευκό σε πράσινο.

Ο βολβός ζουμπουλιού θα διατηρήσει το άνθος του  ζωντανό για 2 – 3 εβδομάδες. Ωστόσο ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι στη στήριξη του λουλουδιού. Από τη στιγμή που ο βολβός δεν είναι φυτεμένος στο χώμα, το κέντρο βάρος του είναι πολύ μικρότερο. Σε συνδυασμό με το μακρύ μίσχο που παράγει και το βαρύ μεγάλο άνθος, το αποτέλεσμα είναι το λουλούδι να μη μπορεί να σταθεροποιηθεί στο βάζο. Ένας  τρόπος, αν και ανορθόδοξος, για να μπορέσεις να δώσεις λύση είναι, τρυπώντας το βολβό με ένα ξυλάκι από σουβλάκι και δένοντας το μίσχο πάνω του.

Απόλαυσε τα χρώματα και τα αρώματά του ζουμπουλιού και όταν ξανθίσει μην πετάξεις το βολβό του. Κόψε τα φύλλα και τις ρίζες αφήνοντας 2 δάχτυλα και φύτεψέ το στο χώμα για να ανθίσει ξανά την επόμενη χρονιά.

Γιατί λοιπόν να διαλέξεις να μην φυτέψεις το βολβό ζουμπουλιού στο χώμα, αλλά να το μεγαλώσεις σε βάζο με νερό;

Βολβός ΖουμπουλιούΑν επιλέξεις να μεγαλώσεις το βολβό ζουμπουλιού στο ειδικό βάζο, θα έχεις ένα “ζωντανό” ανθοδοχείο, σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο σπίτι σου εσύ διαλέξεις, για αρκετό καιρό. Αυτό θα σου δώσει το πλεονέκτημα να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή το μεγάλωμά του και να απολαύσεις το θαύμα της φύσης. Επίσης θα έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις καθημερινά πώς μεγαλώνουν οι ρίζες του βολβού, κάτι που δεν είναι ορατό εάν τον φύτευες στο χώμα!

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται να αγοράζεις γλάστρες και να λερώνεσαι με χώματα για να φυτέψεις τον βολβό ζουμπουλιού, αν προτιμήσεις να τον μεγαλώσεις στο ειδικό βάζο. Είναι ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος καλλιέργειας βολβών!

Τέλος, είναι ένα τέλειο δώρο για παιδιά μικρής και μεγάλης ηλικίας! Αποτελεί μία ιδανική απασχόληση εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν πώς μεγαλώνει ένας βολβός ζουμπουλιού, να τον παρατηρούν καθημερινά και να αναλάβουν τη φροντίδα του έως ότου αυτός ανθίσει.

 

Αν θες και εσύ να μεγαλώσεις ένα βολβό ζουμπουλιού στο νερό, βρες μεγάλη ποικιλία εδώ!


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για φθινοπωρινούς βολβούς!


 

Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram.

 

Βρείτε το φυσικό μας κατάστημα στα Google Maps.

Αφήστε μια απάντηση