Χωρίς κατηγορία
Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Προτάσεις και Tips | 6 Κορυφαίοι Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Προτάσεις και Tips | 6 Κορυφαίοι Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Πως να επιλέξεις ανάμεσα σε 6 βολβούς που φυτεύονται την Άνοιξη

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί είναι στην ουσία “σπόροι” που θα φυτέψεις και θα δώσουν φυτά, που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία καλλωπιστικών φυτών, καθώς ξεχωρίζουν για τις αμέτρητες ποικιλίες με άκρως εντυπωσιακά άνθη σε πολλά υπέροχα χρώματα.

Θα βρεις την κηπουρική ενασχόληση με τους βολβούς άκρως ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, καθώς σου δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρήσεις το μεγάλωμά τους, από τη στιγμή που φυτρώνουν έως τη στιγμή που ανθίζουν.
Ωστόσο αυτή τη διαδικασία δε θα την απολαύσεις μονάχα μία φορά, αλλά θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί διαθέτουν τροποποιημένους βλαστούς και ρίζες, ώστε να πολλαπλασιάζονται και να φυτρώνουν κάθε χρόνο, αλλά και για να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. Εσύ μπορείς να τους ενισχύσεις ρίχνοντάς τους λίπασμα πλούσιο σε οργανική ουσία τόσο κατά τη φύτευσή τους, όσο και κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί φυτεύονται Φεβρουάριο με Μάιο. Η ανθοφορία τους ξεκινά 2 με 4 μήνες μετά τη φύτευσή τους, ανάλογα το είδος του βολβού, και διαρκεί μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη βολβών που η ανθοφορία τους παρατείνεται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Όσον αφορά το πόσο βαθιά θα φυτεύσεις τους βολβούς, ένας κανόνας είναι να φυτεύονται σε βάθος 2 – 3 φορές μεγαλύτερο της διαμέτρου του βολβού, με εξαίρεση τις αμαρυλλίδες που καλύπτονται κατά τα 2/3 τους με χώμα.

Αφού φυτευτούν οι ανοιξιάτικοι βολβοί και έως ότου βλαστήσουν, δε θα χρειαστεί να ποτίζεις συχνά. Ένα πότισμα κάθε 10 μέρες αρκεί. Μετά όμως οι ανάγκες τους σε νερό αυξάνονται και έτσι θα πρέπει αυτό να γίνεται κάθε 4-5 μέρες.

Ποιοι είναι όμως οι 6 κορυφαίοι ανοιξιάτικοι βολβοί;

Ποιον θα διαλέξεις να φυτεύσεις φέτος την άνοιξη στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι σου;

Ντάλια

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί Ντάλια

Αν οι ανοιξιάτικοι βολβοί δεν ανήκαν ποτέ στις κηπουρικές ασχολίες σου, σίγουρα θα σου κερδίσουν το ενδιαφέρον μόλις ανακαλύψεις τη ντάλια.

Θα βρεις ποικιλίες με διαφορετικά ύψη φυτού, όπως νάνες ποικιλίες στους 40 πόντους, ενώ οι περισσότερες μπορούν να φτάσουν έως τα 2 μέτρα. Τα άνθη τους απαντώνται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, με τις πιο εντυπωσιακές τις ντάλιες “πιάτο”, το άνθος των οποίων μπορεί να φτάσει σε διάμετρο έως και 30 εκατοστά. Η ντάλια είναι φυτό που θα βρεις σε αμέτρητες ποικιλίες με εντυπωσιακά άνθη σε πολλά χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο, μωβ, ροζ, πορτοκαλί, λευκό και σε πάρα πολλές δίχρωμες ποικιλίες.

Φύτεψε βολβούς ντάλιας σε ηλιόλουστα σημεία και προστατευμένα από τον αέρα. Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία, την οποία μπορείς να προσθέσεις κατά τη φύτευση. Γενικά, οι ανοιξιάτικοι βολβοί της ντάλιας παρουσιάζουν πλούσια συνεχόμενη ανθοφορία για όλο το καλοκαίρι (Ιούνιο με Αύγουστο) έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Αν θες όμως να την ενισχύσεις για να γεμίσει περισσότερα άνθη, θα χρησιμοποιήσεις κρυσταλλικό λίπασμα ειδικό για ανθοφορία.

Οι βολβοί της ντάλιας είναι ευαίσθητοι στον παγετό και σαπίζουν εύκολα από την υπερβολική υγρασία, γι’ αυτό προσοχή με το πόσο συχνά τους ποτίζεις.

Tip: Αφαίρεσε τα χόρτα / ζιζάνια γύρω από τα φυτά της ντάλιας και τα κατώτερα φύλλα τους καθώς αυξάνουν την υγρασία, δεν επιτρέπουν τον καλό αερισμό και ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών.

Βρες ποικιλία από βολβούς ντάλιας εδώ.

 

Λίλιουμ

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Τα λίλιουμ είναι πιο δημοφιλή λουλούδια, αφού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα για τη χρήση τους κομμένα σε ανθοδοχεία και σε νυφικές ανθοδέσμες. Θα βρεις ποικιλίες με άνθη σε διάφορα σχήματα, όπως κύπελλο, χωνάκι ή τρομπέτα. Οι πιο κοινοί ανοιξιάτικοι βολβοί λίλιουμ είναι αυτοί της κατηγορίας asiatic, με τα άνθη τους να συναντώνται σε μονόχρωμες αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, κίτρινου, πορτοκαλί. Ενώ, ποικιλίες που ανήκουν στην κατηγορία oriental έχουν συνήθως άνθη με πιο έντονα χρώματα, δίχρωμα, με στίγματα και πολύ αρωματικά.
Τα λίλιουμ έχουν μεγάλη ανάπτυξη και κάποιες ποικιλίες φτάνουν  σε ύψος το 1,50 μέτρο.

Φύτεψε τους βολβούς σε σημείο όπου έχει άπλετο ήλιο, διαφορετικά οι βλαστοί του φυτού θα γίνουν πολύ λεπτοί και τα άνθη του θα είναι λίγα και μικρά. Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο, να μη συγκρατεί πολύ υγρασία και να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία.
Τα Λίλιουμ δεν είναι καθόλου ανθεκτικά στον καύσωνα, ενώ υπάρχουν ποικιλίες ιδιαίτερα ανθεκτικές στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Όπως και οι κάννες, έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό, γι’ αυτό θα χρειαστεί να τα ποτίζεις συχνά.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί Λίλιουμ θα ανθίσουν Ιούνιο με Ιούλιο. Εξαίρεση αποτελεί ο Παρθενόκρινος ή Κρίνος της Παναγιάς, ο βολβός του οποίου φυτεύεται το φθινόπωρο και ανθίζει την άνοιξη.

Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύει την ημεροκαλλίδα με το Λίλιουμ, γιατί τα άνθη τους μοιάζουν μορφολογικά. Ωστόσο, οι δύο αυτοί ανοιξιάτικοι βολβοί δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Tip: Το λίλιουμ είναι τοξικό φυτό για κάποια ζώα, και ιδιαίτερα για τις γάτες.

Ανακάλυψε πολύχρωμους και αρωματικούς βολβούς λίλιουμ.

 

Κάλλα

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Η κάλλα είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά με πανέμορφα άνθη, ιδιαίτερα δημοφιλή σε νυφικές ανθοδέσμες. Από όλα τα είδη ξεχωρίζει η λευκή κάλλα, αλλά υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ποικιλίες με έντονα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μαύρο και δίχρωμη.
Στην πραγματικότητα το άνθος της κάλλας είναι στο κέντρο της. Είναι μία κίτρινη ταξιανθία, ένα άθροισμα δηλαδή πολλών κίτρινων μικρών ανθέων, που περιβάλλονται από ένα φύλλο, τον σπάδακα, το οποίο παίρνει τους χρωματισμούς που αναφέραμε παραπάνω.

Διάλεξε να φυτέψεις τους βολβούς της κάλλας σε ένα αρκετά φωτεινό σημείο, διαφορετικά το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι τα λουλούδια της δεν θα αλλάζουν χρώμα και θα παραμένουν πράσινα.

Αν τους φυτέψεις σε γλάστρα, έχε υπόψιν σου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, κοντά σε κάποιο παράθυρο του σπιτιού σου. Προμηθεύσου ποιοτικό εμπλουτισμένο φυτόχωμα και ελαφρόπετρα που θα εξασφαλίσει την καλύτερη αποστράγγιση νερού.

Ενώ οι περισσότεροι ανοιξιάτικοι βολβοί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, η κάλλα διαφέρει. Θα ήταν προτιμότερο την ποτίζεις συχνά με μικρές ποσότητες νερού, καθώς τα τακτικά ποτίσματα επιμηκύνουν την ανθοφορία της. Όμως, το χώμα θα πρέπει να στραγγίζει καλά και να μη συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει ο βολβός της. Επέλεξε να εμπλουτίσεις το έδαφος με οργανική ουσία για να ενισχύσεις τη βλάστηση της κάλλας, ενώ θα αυξήσεις την ανθοφορία με τη χρήση κρυσταλλικού λιπάσματος.

Η κάλλα θα ανθίσει Ιούνιο με Αύγουστο (ανάλογα το πότε τη φύτεψες).

Tip: Εάν έχεις στο σπίτι σου κάποιο κατοικίδιο, πρόσεχε γιατί τα φύλλα της κάλλας είναι τοξικά σε περίπτωση που τα καταναλώσουν.

Αγόρασε ανοιξιάτικους βολβούς κάλλας εδώ.

 

Γλαδιόλα

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί

Η γλαδιόλα είναι ένα φυτό με πολλά εντυπωσιακά άνθη διατεταγμένα κατά μήκος του βλαστού του. Ξεχωρίζει για τα μακριά μυτερά φύλλα της, γι’ αυτό εξάλλου και έχει πάρει το όνομά της από τη λατινική λέξη gladius που σημαίνει σπαθί. Το φυτό της μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Θα βρεις βολβούς γλαδιόλας σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως κόκκινο, μπορντώ, μπλε, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, αλλά υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες.

Φύτεψε τους βολβούς της γλαδιόλας σε έδαφος που δεν κρατάει πολύ νερό και είναι πλούσιο σε οργανική ουσία.
Προτίμησε ηλιόλουστα σημεία, προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα. Αν αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί, μη ξεχάσεις να τοποθετήσεις στηρίγματα κατά τη φύτευσή τους για να μπορέσεις αργότερα να υποστυλώσεις τα φυτά, ώστε να μη σπάσουν από τον άνεμο.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί της γλαδιόλας που φύτεψες θα ανθίσουν Ιούνιο με Αύγουστο (ανάλογα το πότε φυτεύτηκε).

Η γλαδιόλα είναι ιδανική για κομμένο άνθος, ώστε να στολίσεις το σπίτι σου με ανθοδοχεία γεμάτα από τα κλαδιά της.

Βρες μεγάλη ποικιλία χρωμάτων σε βολβούς γλαδιόλας εδώ.

 

Κάννα

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί Κάννα

Η κάννα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τροπικά φυτά, τόσο λόγω των έντονων χρωμάτων των λουλουδιών της, όσο και για τα χαρακτηριστικά τεράστια φύλλα της.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, ωστόσο τα άνθη τους κυμαίνονται στις αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ ή δίχρωμα. Θα βρεις κάννες κατάλληλες για γλάστρα που φτάνουν σε ύψος τα 50 εκατοστά, αλλά και για παρτέρια που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν τα 2 μέτρα. Τα φύλλα της είναι πράσινα ή κοκκινωπά στο χρώμα, και λόγω του μεγέθους τους συγχέεται σαν φυτό πολλές φορές με τη μπανανιά.

Επέλεξε να φυτέψεις τους βολβούς της κάννας σε πολύ ηλιόλουστες περιοχές, καθώς ανέχεται και απολαμβάνει τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί και σε πιο σκιερά μέρη με το μειονέκτημα ότι θα έχει μειωμένη ανθοφορία.
Θα ήταν προτιμότερο οι ανοιξιάτικοι βολβοί της κάννας να φυτευτούν σε αφράτο χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Όσον αφορά το νερό, η κάννα είναι απαιτητική κυρίως την περίοδο της βλάστησης, προσέχοντας όμως το έδαφος να μην κρατάει πολύ νερό γιατί σαπίζει. Κατά την περίοδο την άνθισης, πότισε μόλις στεγνώσει το χώμα της.

Η κάννα σχηματίζει γερό κορμό, κάνοντάς την ιδιαίτερα ανθεκτική στους δυνατούς ανέμους. Παρόλα αυτά, αν είναι εκτεθειμένη στον αέρα όταν φυσάει, υπάρχει κίνδυνος να σκιστούν τα φύλλα της.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί της κάννας παρουσιάζουν μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, που πολλές φορές παρατείνεται αν οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Προμηθεύσου ανοιξιάτικους βολβούς κάννας εδώ.

 

Παιώνια

Top 6 Ανοιξιάτικοι Βολβοί Παιώνια

Η παιώνια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια. Τα μεγάλα γεμάτα πέταλα άνθη της αποτελούν μία από τις κορυφαίες επιλογές για νυφική ανθοδέσμη, αφού συμβολίζουν την καλοτυχία και την ευημερία.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί παιώνιας που θα βρεις για να φυτέψεις, θα δώσουν θαμνώδη φυτά ύψους 50-60 πόντων ή δενδρώδη φυτά που φτάνουν μέχρι τα δύο μέτρα. Τα άνθη τους είναι μονά ή διπλά, φτάνοντας σε μέγεθος τα 10 εκατοστά διάμετρο. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού αλλά και δίχρωμα.

 Φύτεψε τους βολβούς της παιώνιας σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και που δε συγκρατούν μεγάλη ποσότητα νερού. Αν θες το φυτό σου να γεμίσει περισσότερα άνθη, χρησιμοποίησε κρυσταλλικό λίπασμα πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του. Διάλεξε να φυτέψεις σε μέρη που λούζονται από τον ήλιο, καθώς όταν αναπτύσσεται σε σκιερά σημεία θα δώσει μειωμένη ανθοφορία με μικρά άνθη.

Η παιώνια είναι ευαίσθητη στον παγετό και στον αέρα. Για να την προστατέψουν, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να τη φυτέψουν σε γλάστρα. Αν κάνεις και εσύ αυτή την επιλογή, μη διστάσεις να διαλέξεις μία αρκετά μεγάλη γλάστρα, ώστε να της δώσει άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί. Η παιώνια χρειάζεται συχνό πότισμα αφού φυτρώσει. Ενδεικτικά μπορείς να την ποτίζεις 1 φορά την εβδομάδα την άνοιξη και 2-3 φορές κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Απόλαυσε τα άνθη της παιώνιας, από τους βολβούς που φύτεψες, Μάϊο με Ιούλιο.

Ανακάλυψε τις ποικιλίες από βολβούς παιώνιας εδώ.

 

Αν οι ανοιξιάτικοι βολβοί μόλις έγιναν η νέα σου αγάπη, βρες μεγάλη ποικιλία εδώ!


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ανοιξιάτικους βολβούς!


 

Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram.

 

Βρείτε το φυσικό μας κατάστημα στα Google Maps.

Αφήστε μια απάντηση